Ironman 70.3 Aarhus Race Report

Racemorning visade Danmark från sin bästa sida. Regnet hamrade mot rutan och vinden gjorde att det färdades mer i sidled än vertikalt. Prognosen hade lovat vindar på över 14 sekundmeter, något som kvällen innan känts aningen överdrivet men som efter att ha öppnat dörren på morgonen helt plötsligt kändes väldigt rimligt. Efter att ha värmt upp lite havet kunde vi även konstatera att vågorna växt under natten vilket resulterat i att tävlinDSC_0068gsledningen sänkt distansen på simningen till 1000m.

Starten bestod av en vågstart från den långgrunda stranden där man fick springa en ganska bra bit innan det gick att dyka i och börja simma. AG 18-24 och AG 25-29 var först vilket gjorde att vi var dom första som fick sticka iväg. Löpningen ut gjorde att pulsen sköt iväg som en raket och i bergochdalbanan av vågor blev det som följd svårt att hitta ett bra flyt. Folk simmade åt alla möjliga håll och efter att passerat första bojen och sett simmare på väg både till höger, vänster och i motsatt riktning tog jag några bröstsimtag för att försöka lokalisera mig. Möttes av coach Victor Hedin som såg ungefär lika förvirrad ut som jag. Någonstans bakom vågorna kunde vi skymta en gul boj som vi satte fart mot, för att sedan följas åt till passeringen av den sista bojen där vågorna kastades oss utom synhåll från varandra. Upp ur vattnet på placering 5 i min AG och 39 totalt. Klart nöjd under rådande omständigheter!

T1 gick utan några större svårigheter. Valde att ta på mig en vindjacka vilket i efterhand kändes aningen dumt då jag verkligen kände hur vinden slet i den. Måste hitta något tightare till nästa tävling om det skulle råda liknande väderförhållanden. Aero is everything! 4:52 i T1 med en ganska lång löpning upp från stranden.

Cykeln blev som förväntat en blöt och blåsig historia. Första biten upp från växlingsområdet flöt på bra. Visste att jag skulle bli omcyklad av en del men höll mig lugn. I med näring direkt och bara tugga på. Runt 20km blev jag stoppad av en marshall som vinkade in mig till kanten, vilket gjorde mig lite irriterad då jag omöjligt kunnat drafta då jag i stort sett cyklat helt ensam. När han pekade bakpå min sadel förstod jag varför dock. Smart som jag är hade jag använt eltejp för att fästa extratuben och patroner under sadeln och självklart hade tejpen gått upp i regnet och allt hängde i en tunn tejpremsa och svajade. Att försöka tejpa fast allt igen var inte på kartan så de var bara att trycka in hela skiten innanför dräkten. Lagom skönt men undvek i alla fall en penalty för nedskräpning som jag hade fått om jag tappat eller kastat det på marken. Förlorade ca 1 minut på hela spektaklet.DSC_0085

Utöver tejpkrisen flöt cyklingen på bra. Trots att jag överlät en flaska sportdryck till Mr Coach Hedin, som glömt sina flaskor i kylen, så svarade kroppen bra på sportdrycken man fick på langning och upp till 30km kunde jag hålla ett snitt på runt 34km/h. Nästkommande sträcka upp till 60km gick även den bra och då banan plattades ut lite kunde jag höja farten och landade på en snittfart på 37km/h vid 60km passeringen.

Strax efter 60km gick cykelbanan genom en liten dansk by belagd med en hel del kullersten och någonstans i genomfarten av byn lyckades jag förmodligen träffa en extra stor sten då jag hörde ett knakande ljud och upptäckte att sadeln helt plötsligt satt vinklad ner mot ramen. Förmodligen hade jag fegat när jag drog åt skruven som håller sadeln på plats och detta resulterade i att den böjde sig framåt (note to self: byt inte till ny cykel på raceweek). Verktyg fanns dock inte tejpat på cykeln så mycket annat att göra än att bara trampa på gick inte.

Sista biten in till växling bestod till stort del av en brutal riktigt lång backe som följdes av en brutalare motvind i stort sett hela vägen. Min nya sadelvinkel gjorde också att jag inte riktigt fick samma tryck som innan så snittet på de sista 30km in landade runt 28km/h. Total cykeltid blev 2:49:19 vilket gjordeIMG_1092 att jag tappade 13 placeringar i min AG.

T2 gick smärtfritt med undantag av att någon petig funktionär tvingade mig att springa tillbaka till cykeln då jag tydligen hängt den åt fel håll. Lätt irriterande men det var bara att göra om och göra rätt. Total tid i T2 landade på 03:10.

Planen ut på löpningen var att springa stabilt och inte chansa för mycket. Två DNF tidigare under säsongen från Göta Kanal Halvdistans och Kalmar gjorde att målet för dagen framförallt skulle bli att ta sig i mål! Sprang de första tre varven på 4-varvsbanan i 4:45 fart för att avsluta sista varvet i strax under 4:40 fart vilket ledde till en löpsplit på 1:39 och en sluttid på 4:52 som gav en 15e plats i min AG.

Sammanfattningsvis är jag nöjd med min insats. Höll ihop både fysiskt och mentalt trots väderförutsättningar och en del mekaniskt strul på cykeln. Kände efter målgång att jag hade lite krut kvar och kunde eventuellt chansat lite och sprungit en aning fortare. Spar det krutet till nästa säsong!

Annonser

3 reaktioner på ”Ironman 70.3 Aarhus Race Report

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s